ECOZ® Mobile zuivert duizenden liters grijs water op Dranouter Festival

Eén weekend per jaar staat de plaats Dranouter in België in het teken van het gelijknamige festival. Zo ook in het weekend van 3, 4 en 5 augustus. Het grootste duurzaamheidsfestival van België werd afgelopen editie bezocht door een recordaantal van 50.000 feestgangers. ECOZ® Mobile was erbij om duizenden liters grijs water te zuiveren.

Duurzaam karakter
Dranouter Festival staat bekend om zijn duurzame karakter en de organisatie spant zich in de ecologische voetdruk zo beperkt mogelijk te houden. “Het festival steunt al jarenlang ecologische initiatieven, dat is ook nodig. Het is nu augustus en bijna 40 graden. Er is wat mis, we moeten echt wat doen aan ecologie”, zegt festivalvoorzitter Manu Veracx. Initiatieven zoals die van ECOZ® Mobile dragen daaraan bij.

Volwassen systeem
Het is niet de eerste keer dat het innovatieve ECOZ® Mobile op Dranouter Festival staat. Bedenker en ondernemer Wouter Igodt: “Vorig jaar waren we net van start gegaan, de mobiele waterzuiveringsunit was net klaar. We hebben in de tussentijd veel progressie geboekt, dat zie je in de werking. De planten staan nu al langere tijd in de zuiveringsinstallatie, waardoor bacteriën de ruimte krijgen zich aan de wortels te hechten. Het systeem is volwassen geworden. Daardoor waren we deze festivaleditie in staat douche- en afwaswater (grijs water) van zo ongeveer 5000 campinggasten te zuiveren. Maar doen meer dan zuiveren alleen. Een voordeel van het plaatselijk verwerken van afvalwater is dat we het transport uitschakelen en de waterkringloop verkorten.”

Hergebruik
Het innovatieve waterzuiveringssysteem trok veel bekijks. Wouter vervolgt: “We stonden op een goed zichtbare plek, veel festivalgangers kwamen een kijkje nemen. Dit jaar gaven we het bewerkte, propere afvalwater terug aan de gracht, maar op termijn gaan we voor een nog hoogwaardiger hergebruik.”

Dranouter Festival gemist, maar toch een indruk krijgen van de sfeer en de waterzuiveringsunit van ECOZ® Mobile? Bekijk dan de video.