Premium water van eigen bodem

Ooit afgevraagd waarom een druppel water een cirkelvorm heeft en niet bijvoorbeeld een rechthoekige? Water zoekt een harmonieuze vorm op, een reflex die de natuur voortdurend typeert. Want al het water dat  gedronken wordt, heeft een circulatie in de natuur doorlopen om zijn harmonie te bewaren, voor het de dorst lest.

Waar wachten we op om de natuur als gids in ons verhaal mee te nemen? Vanuit deze doorgedreven visie wil Restaurant Gust’eaux pionieren, zowel op culinair als op milieuvlak. Daarom zullen binnenkort restaurantbezoekers bij Gust’eaux (gelegen aan de Leieboorden tussen Kortrijk en Kuurne) drinkwater van eigen bodem dat lokaal opgewaardeerd wordt uit het afvalwater drinken. Zo kunnen klanten in het restaurant niet alleen terecht voor vlees of vis op de Josper Grill (een combinatie tussen grill en oven in één toestel) maar binnenkort ook voor een glaasje premium drinkwater. Door de ideale mineralenbalans aan het water toe te voegen komen we tot heerlijk en gezond water, net zoals dit volgens de principes van de natuur gebeurt.

Belang lokaal water(her)gebruik
De restaurantbezoekers zullen dit premium water kunnen proeven. Met dit project wil Gust’eaux, samen met een aantal waterspecialisten, bezoekers informeren over het belang van lokaal water(her)gebruik en hen betrekken en engageren in het gesprek van circulaire toepassingen van onze grondstoffen voor een duurzame toekomst. Acteur Koen De Bouw ambassadeur van ECOZ® waterzuivering is alvast fan!

Drinkwaterkwaliteit
Hoe gaat het proces in zijn werk? Voor de opwerking van het lokaal water tot drinkwaterkwaliteit werkt Gust’eaux samen met Tuincreatie Wouter Igodt, BOSAQ, Vlakwa en de Universiteit Gent. Tuincreatie Wouter Igodt is een officiële dealer van de ECOZ® plantensystemen waarbij afvalwater door een filterbed met daarop helofyten (planten) wordt gestuurd. Het water dat uit het systeem komt, is loosbaar op oppervlaktewater en kan zelfs ingezet worden voor laagwaardige toepassingen (bijvoorbeeld het spoelen van toiletten).

Stap verder
Gust’eaux wil echter een stap verder gaan. BOSAQ heeft hiervoor de expertise in huis en een modulair waterzuiveringssysteem ‘dé SolarAQ’ ter beschikking. Het BOSAQ -systeem is in staat om uit diverse wateren (oa zout water, oppervlaktewater, hemelwater) premium drinkbaar water te produceren. Bovendien kunnen ze de smaak naar believen aanpassen. De vakgroep groene chemie en technologie van de Universiteit Gent Campus Kortrijk zal de demonstratie vanuit wetenschappelijke hoek opvolgen.