1 op de 8 huizen in Vlaanderen niet op riolering aangesloten

Uit cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) blijkt dat 1 op de 8 huizen in Vlaanderen niet is aangesloten op de riolering. Bij de meeste van deze huizen komt het afvalwater direct zonder zuivering in een gracht of een beek terecht.

Proper water
In een publicatie van VRT Nieuws valt te lezen dat vooral in Oost-Vlaanderen slechts 13 procent van de huizen op riolering is aangesloten. Actie is nodig om te zorgen dat Vlaamse beken en rivieren zuiver worden. Ook Europese wetgeving stuurt hier op aan en in 2027 moet dit volgens de normen gerealiseerd zijn, aldus Karin Smet van VMM in het artikel van VRT: “In die richtlijn staat niet beschreven hoevéél procent van de huizen in Vlaanderen precies moeten aangesloten worden op het rioleringsnet. Maar het is duidelijk dat we dat proper water niet gaan verkrijgen zolang er zoveel afvalwater in de beken terechtkomt.”

Innovatieve toepassingen
Smet merkt in het artikel verder op dat riolering aanleggen duur is en de samenleving de afweging moet maken of het aansluiten van elk afgelegen huis te bereiken met een rioolbuis verantwoord is. De situatie in Vlaanderen kan geholpen zijn door innovatieve toepassingen voor afvalverwerking in het buitengebied als oplossing in te zetten.

Lees het gehele artikel op de site van VRT