Abdij gebruikt biologische waterzuiveringsinstallatie

Een mooi voorbeeld van een biologische waterzuiveringsinstallatie vormt de Biomakerij op het terrein van Abdij Koningshoeven in Tilburg. De broeders ontwikkelden deze samen met Waterschap de Dommel en creëerden een biologische zuiveringsinstallatie die op basis van tropische planten en micro-organismen afvalwater zuivert en hergebruikt.

Bierbrouwerij
Het afvalwater is afkomstig van de abdij en de bierbrouwerij die ook op het terrein gevestigd is. Het water wordt na zuivering gebruikt om verdroging van de grond rond de abdij te voorkomen. Binnen een paar jaar is het de bedoeling dat het gezuiverde water ook als spoelwater gebruikt kan worden voor de flessen van de brouwerij.

Tropische planten
De tropische planten staan graag in een warme omgeving, het afvalwater van zo’n 22 graden past daar goed bij. De Biomakerij bevat een Metabolic Network Reactor waarin zo’n 3.000 soorten micro-organismen actief zijn. De zuiveringsinstallatie telt qua oppervlakte slechts 20 % van een conventionele variant en heeft 30% minder energie nodig.

Bekijk hier een video van de opening van de Biomakerij.